Senaste inläggen

Av lisasmat - 10 november 2012 17:42

Älgfärsbiffar, stekt svamp och potatisklyftor. Alltid lika gott!

Av lisasmat - 3 november 2012 19:20

Oxfilé och västerbottenpaj. En alldeles förträfflig kombination, rekommenderas.

Av lisasmat - 29 oktober 2012 16:48

Har precis fräst på 1kg kycklinglår som ska få bli till en god gryta med tomat, vitlök, äpple och curry. God och billig mat.

Av lisasmat - 23 oktober 2012 16:46

 

Kan man få nog utav tomat, mozzarella och basilika? Inte då jag i alla fall. En god barnvänlig pastagratäng att bjuda på till vardags. Jag böt ut den färska salsiccian mot vanlig chorizo i stället, men vanlig falukorv går absolut lika bra !

Recept och bild hämtat från ica.se


För 4 personer :
300g penne

300 g valfri korv

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 burkar krossade tomater

2 msk balsamvinäger

250 g mozzarella

1 dl grovhackad basilika.


1. sätt ugnen på 200 grader

2. koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

3. Skala och finhacka löken och vitlöken

4. Finhacka korven.

5. Stek lök och vitlök mjuk, tillsätt korven och fräs på den en liten stund.

6. tillsätt krossade tomater och balsamvinäger, låt småkoka ca 10 min. Smaka av med alt och peppar.

7. Skär mozzarellan i skivor.

8. Häll av pastan och blanda med såsen. Varva pasta, hälften av mozzarellan och basilikan i en ugnssäker form. Toppa med resten av mozzarellan. Tillaga mitt i ugnen 20-25 min.



Av lisasmat - 17 oktober 2012 12:39

 

Det blir mycket kyckling nu för tiden, jag som annars inte är så förtjust i kycklingsmaken.

Men vi försöker dra ned på det röda köttet då det inte är allt för nyttigt för magen.

Det här är i alla fall en mycket god vardagsrätt som är snabb och enkel att laga. Den fick högsta betyg från hela familjen. Den här rätten kommer absolut lagas fler gånger hemma hos oss.

Bild lånad från vardagsmaten.se

 

400 g kyckling

1 gul lök

800 g krossade tomater

2-3 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

1 tsk sambal oelek

1 msk basilika ( jag tog mer än så, men det är ju en smaksak )

2 mozzarella

1 krm salt

1 krm peppar

 

Gör så här :

1. Sätt ungen på 200 grader . Skär kycklingen i strimlor och bryn i olja. Lägg kycklingen i en ungsäker form.

2. Hacka löken och vitlöksklyftorna och fräs dem mjuka. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, sambal, basilika,

salt och peppar. Låt puttra i 5 min.

3. Häll såsen över kycklingen. Avsluta med att skiva mozzarella och lägg den på gratängen. 

4. Ställ in i ungen i ca 10 min.

 

Serveras med ris och kokt broccoli

 

Av lisasmat - 10 oktober 2012 18:01

 

Mycket god och lättlagad kycklinglasagne! Tillsätt mer grönsaker så får du en mer fyllig lasagne. Jag brukar hacka ned lite paprika, basilika och färska tomater i min. Laga och njut.


300 g kycklingfilé

2 st squash

3msk pesto( röd )

1 tsk salt

1 krm peppar

1 pkt keldas toscanska tomatsoppa

1 pkt lasangneplattor

1 dl riven ost ( jag kör även med mozzarella )

1 vitlöksklyfta


Tillagning:

  1. Sätt på ugnen på 225 grader. Skär kycklingen i tunna strimlor. Skiva squashen. Stek kycklingen. Rör i peston och pressa i vitlöken. Smaksätt med salt och peppar. Ta ur kycklingen ur pannan.
  2. Stek squashskivorna i olja ca 2 min på varje sida. krydda med salt.
  3. Häll lite av tomatsoppan på botten av en ungsäker form. Varva lasangeplattor, kyckling, squash, soppa och eventuellt mozzarella.
  4. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min






Av lisasmat - 3 oktober 2012 11:33

 

Väldigt god och lättlagad fiskrätt. Bör testas. Äldsta sonen var dock lite skeptisk till den gröna såsen, men när han väl smakat åt man med god aptit!

 

4 st portionsbitar av fisk, helst ryggfilé av torsk eller sej ( men jag körde filéer då det var det ändå jag hade hemma )

 

2 msk smör

1 liten vitlök

1 dl ströbröd

½ dl lagrad riven ost ( t.ex prästost eller Västerbotten)

½ kruka persilja

 sallt

 peppar

 

Gräslökssås

1 schalottenlök

2 dl lätt crème fraiche

1 dl mjölk

1 msk fiskfond

½ lime

 salt och peppar

 

  1. sätt ugnen på 200 grader
  2. koka potatisen mjuk 15-20 min
  3. smält smöret och pressa i vitlöksklyftan. Rör om
  4. smörj en ugnsäkerpanna. lägg i filéerna och pänsla dom med vitlökssmöret. Krydda med allt och peppar
  5. Stek ströbrödet gyllenbrunt i 1 msk olja i en medel varm panna.
  6. Finhacka persiljan. Blanda ströbröd, ost och persilja. Fördela smulet över fisken. Baka i ugnen i 10-15, eller tills fisken är färdig. Den ska ha en innertemperatur på 54 grader.
  7. Gräslökssås: finhacka löken och fräs i en panna med smör. Vispa ned creme fraichen, fonden och mjölken. Låt sjuda i 5 min.
  8. Finhacka gräslöken och pressa limesaft och tillsätt i såsen. Krydda med salt och peppar. Mixa såsen till en slät, grön sås.

 

 

 

 

Av lisasmat - 1 oktober 2012 19:41

 

En mustig och mycket god gryta med smak av julen! Rekommenderas.

 

500g kycklingfile

200g chorizo

150g rökt fläsk

1 gul lök

2 st vitlökar

400g krossade tomater

1 msk kycklingfond

1 dl vatten

2 st kryddnejlikor

1 tsk rosmarin

400g stora vitabönor

apelsinskal från 1/4 frukt

salt

peppar

 

  1. skär kycklingen i mindra bitar. Skiva korven.Strimla fläsket. Hacka löken och vitlöken.
  2. Bryn korven, fläsket och löken i en gryta. Tillsätt kyckling och vitlök och låt fräsa med en stund.
  3. Tillsätt tomater,fond, vatten, kryddorna och apelsinskalet. Koka grytan under lock i 15 min
  4. Skölj bönorna. Tillsätt dem i grytan och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Ovido - Quiz & Flashcards